Rólunk

Miről szól ez az oldal?

Íróként mindig magaménak éreztem azt a világot, ami tisztelte a pillanatot, képes volt meglátni és értékelni a részleteket.   

A Millennium időszaka, amikor a kiegyezést követően, és az ezeréves ünnepség építkezéseinek köszönhetően Budapest európai nagyvárossá vált – úgy gondolom – a város hőskorát jelentette.  Százhúsz évvel ezelőtt, a város hőskorában a korszak embere – nagyvárosi léte ellenére – még képes volt odafigyelni az őt körülvevő világra. Odafigyelt a részletekre.

Tavaly megjelent Centrál című regényem is ebben a korszakban, a millenniumi Budapesten játszódik, és a regényhez kapcsolódóan, illetve annak utóéleteként, A Hőskor néven, fotó- és balettművészek bevonásával, egy több művészeti ágat érintő projektet indítottam, mert fontosnak tartom, hogy ennek az időszaknak az értékeinél elidőzzünk.

https://www.facebook.com/foldvariolahcsabawriter/photos/a.863367453850255/1156750367845294/?type=3&theater

Boldog békeidők – sóhajtunk fel ferencjóskás nosztalgiával, miközben a világháborúk és a hidegháború elmúltával, napjainkban is a boldog békeidőket éljük. Ha néha kiemeljük a fejünket a kijelzők elől, akkor azt is megtudhatjuk, milyen ez a világ. Akkor meglátjuk a repedéseket, a szép, és a csúnya pontosan el nem választható határát, a valódi színeket, nemcsak az insta szűrőjén létező, optimalizált világot. Ha néha kiemeljük a fejünket a hírfolyamokból, és valóban elkezdünk figyelni, akkor rá fogunk jönni, hogy a figyelem mennyire hiányzik az életünkből. A valódi figyelem. Figyelni a másik emberre, figyelni magunkra, figyelni a minket körülvevő világra. Korunk egyik legfontosabb cselekvése az információszerzés. Több információt szerzünk, mint bármikor korábban az emberiség történetében, de nem adózunk semminek igazán a figyelmünkkel, mert az információszerzés, nem figyelem. Ami eléggé harsány, erős és át tud tolakodni az ingerküszöbünkön, az az információ eljut hozzánk, más információkat megelőzve. Azt gondoljuk, információkat szerzünk, de valójában legtöbbször az információk szereznek meg maguknak minket.

Álljunk meg, legyünk jelen. Adózzunk a figyelmünkkel tudatosan. Ne az információk szerezzék meg erőszakosan az utat hozzánk, passzív befogadókhoz, hanem mi döntsünk arról, mi az, amire ráirányítjuk az érdeklődésünket, a befogadásunkat, amiben ott és akkor jelen akarunk lenni.

Ez az oldal ezt a szemléletet kívánja népszerűsíteni. A figyelem valódi érték. Legyünk minél többen, akik így gondoljuk. Ajándékozzuk meg egymást és magunkat ezzel az értékkel.

Ahogyan a Hőskor projektben tettük: több művészeti ág összefogásával népszerűsítettük ezeket az értékeket, művészek, közéleti szereplők, a nyilvánosság előtt ismert személyek közreműködésével ezen az oldalon is erre vállalkozunk.

Földvári-Oláh Csaba író

mindennapi utazás saját magunkhoz

Mindenkinek kell egy sziget...

Van olyan hely, ami téged a civilizációs zajból,  a mindennapi információ áradatból kiemel?

Videó lejátszása